overijssel

(NedersaksischOaveriessel) is een provincie in het oosten van Nederland. De rivier de IJssel vormt in het zuidwesten grotendeels de natuurlijke grens met Gelderland. Overijssel grenst in het noorden aan Drenthe, in het noordoosten aan Nedersaksen, in het zuidoosten aan Noordrijn-Westfalen, in het zuiden en zuidwesten aan de provincie Gelderland, in het uiterste westen aan Flevoland en in het noordwesten aan Friesland. De hoofdstad van Overijssel is Zwolle. De dialecten die in deze provincie worden gesproken, vallen onder het Nedersaksisch.
 

De provincie bestaat uit een met riviertjes en beken doorsneden zandgrondgebied, behalve in het noordwesten, waar polders en meertjes overheersen. Overijssel bestaat uit vijf landstreken: de Kop van OverijsselVechtdalIJsseldelta,Salland en Twente.

In Overijssel liggen onder andere de volgende grotere steden: AlmeloDeventerEnschedeHengeloKampen,Oldenzaal en Zwolle.

Overijssel wordt gekenmerkt door een sterke concentratie van Hanzesteden. Zwolle, Kampen, Hasselt, Deventer,Ommen en Oldenzaal worden als Hanzestad vernoemd in het Hanzeverbond.

Zwolle is de hoofdstad van Overijssel. Enschede is de grootste stad. Hengelo is de enige stad die vroeger geen stadsrechten had.

Belangrijke rivierenIJsselZwarte WaterOverijsselse VechtDinkelRegge en Reest.

Belangrijke kanalenTwentekanaal (Zutphen-Enschede en zijtak naar Almelo), Overijssels KanaalKanaal Almelo-De HaandrikKanaal Almelo-Nordhorn (buiten dienst) en de Dedemsvaart (grotendeels gedempt).

 

Bron: wikipedia