budgetbeheer

Wat is budgetbeheer?

Budgetbeheer betekent dat een instantie uw geld beheert. Budgetbeheer kan vrijwillig zijn of door de gemeente worden opgelegd. Het doel is om schulden te voorkomen, of om ervoor te zorgen dat bestaande schulden niet groter worden.

Kunt u deze hulp krijgen?

Lukt het u niet of nauwelijks om uw geldzaken op orde te houden? Dan kan budgetbeheer een oplossing zijn. U krijgt een afgesproken bedrag per week of per maand voor dagelijkse uitgaven. Daarnaast betaalt de instantie (een deel van) uw rekeningen, zoals de huur, gas, water en licht en verzekeringen. U maakt hierover afspraken. De afspraken komen in een budgetplan te staan.

Hoe lang duurt budgetbeheer?

Budgetbeheer is meestal tijdelijk. Het stopt zodra u uw geldzaken weer in orde hebt. Het kan ook blijvend zijn. Dat geldt voor mensen die echt niet met hun geld om kunnen gaan.

Wie doet het beheer?

Een instantie voor budgetbeheer is bijvoorbeeld de gemeentelijke sociale dienst, een kredietbank, een bewindvoerder of een speciaal budgetbeheerbureau.

Hoe vraagt u budgetbeheer aan?

U kunt zelf om budgetbeheer vragen bij uw gemeente of een budgetbeheerder in uw regio.

Kan budgetbeheer ook verplicht zijn?

De gemeente kan budgetbeheer in bepaalde situaties ook opleggen. Bijvoorbeeld als u een bijstandsuitkering hebt. De gemeente betaalt dan elke maand bepaalde rekeningen voor u. 

De nieuwe zorg kan u adviseren of helpen met het zoeken naar een budgetbeheerder.

klik hier voor contact